#Teamvroem

Een community van hardlopers…

Marathon Estafette Team Vroem

Jurriaan de Rouw – Op 4 september jl. verscheen een aantal TeamVroem lopers aan de start van de Dijkenloop, een evenement dat zich afspeelt in en rond de Gelderse dorpen Beneden- en Boven-Leeuwen. Gon om de 10km in sneltreinvaart af te leggen, Chiel B om solo de marathon binnen de 3 uur af te raffelen, vergezeld door steun en toeverlaat Henny op de fiets, en Maarten, Marco, Chiel H, Milan en Jurriaan om na 42 kilometer en 195 meter als estafetteteam op het podium plaats te mogen nemen. Enkele uren later werd onder het genot van Paulaner, tomatensap en spa geconcludeerd dat twee van de drie doelen werden behaald: Gon net geen PR maar wel uitstekend gelopen, en het estafetteteam eerste in de categorie 7 lopers, en tweede overall.

Tijdens de korte maar daarom niet minder gezellige get-together vóór aanvang van de marathon wordt geconstateerd dat Aeolus vandaag een grote rol zal gaan spelen. Van de slagregens die Chiel H en Jurriaan vanuit respectievelijk Noord-Holland en Friesland onderweg naar de startplaats parten hebben gespeeld, is weliswaar geen sprake meer, maar de ronduit stevige bries die rond tien uur over het parcours gaat, belooft niet veel goeds.

d1Chiel B start om half elf aan zijn proeve; Maarten, als eerste loper van het estafetteteam zo’n tien minuten later, bijgestaan door Milan op de fiets. Het estafetteparcours is onderverdeeld in zeven segmenten, en met vijf lopers betekent dit voor TeamVroem…inderdaad. Een week eerder had De Trainer Marco en Jurriaan als vrijwilligers aangewezen voor twee etappes, en wat konden zij anders dat dit vreugdevol accepteren?! Voorts was afgesproken dat degene die een etappe had volbracht, direct op de fiets zou springen, onder het mom van “effe lekker uitfietsen”. Hoewel hierover vooraf bij deze en gene wat scepsis te bespeuren viel, bleek dit een goed besluit. Terug naar de actualiteit. Chiel H, Marco en Jurriaan bevinden zich inmiddels ruim op tijd bij het eerste wisselpunt te Altforst. Niet veel later komen daar Chiel B, zo fris als een hoentje (het ziet er echt heel soepel uit), en Henny al aan. Hierna besluit Marco, de tweede loper, aan een korte warming-up te beginnen, en heel verstandig voert hij deze uit in de richting van waar Maarten zou opdoemen. Luttele minuten later komt Maarten vanuit de verte aanstormen, en Chiel H en Jurriaan beginnen zich enigszins zorgen te maken over de whereabouts van Marco. Zou ‘ie met Maarten oplopen om zo de wissel zo efficiënt mogelijk te laten verlopen? Helaas. Nog tjokvol adrenaline en buiten adem vanwege het moordende tempo dat ‘ie zich had aangemeten, kijkt Maarten vertwijfeld om zich heen, op zoek naar zijn kompaan. Gelukkig komt die daar inmiddels met een noodgang aangerend – en Chiel H en Jurriaan zien hem denken: “hè?!”. Marco neemt snel het ‘stokje’ over, gaat er van door, met Maarten op de fiets in de achtervolging.

Ietwat verbouwereerd springen Chiel H, Milan en Jurriaan in de auto, op weg naar het derde wisselpunt. Onderweg wordt gegniffeld dat het Marco en Maarten in ieder geval niet aan gesprekstof zal ontbreken tijdens Marco’s inspanning. Aangekomen in Maasbommel wordt evenwel duidelijk dat er onderweg vermoedelijk niet heel veel gepraat is: het waait inmiddels echt heel hard, en helaas niet in de juiste richting. Chiel H wil ook wel een warming-upje doen, maar bedenkt zich dat hij hier net zo goed de eerste kilometer van zijn etappe voor kan gebruiken, om vervolgens volgens plan het gaspedaal in te trappen. Persoonlijk dagdoel is immers om de vijf kilometer in minder dan twintig minuten af te leggen. Daar komt Chiel B al aan, nog steeds lopend in een tred waar menig hinde knarsetandend van jaloezie kennis van zou nemen. Desondanks moeten zijn fans constateren dat een ‘sub drie uur’ bijzonder lastig te realiseren zal zijn vandaag. cropped-IMG_7342.jpgOok Marco is inmiddels in aantocht en hij bereikt steunend en puffend het wisselpunt. Er is tijd verloren op het leidende team (een koppel!) en volgens eigen zeggen kan hij zich niet heugen dat ‘ie zo slecht heeft gelopen. Veel tijd om te treuren is er echter niet want Chiel H is er inmiddels vandoor gegaan, en Marco moet er op de fiets achter aan.

Maarten, MIlan en ik zijn nu in Alphen, in afwachting van beide Chiels. Ik ben de volgende loper en ram in mijn hoofd dat ik, gezien de omstandigheden, niet de fout moet maken te snel te starten. Dat deed ik een week eerder immers wel en toen kwam ik van een koude kermis thuis. Hoewel er zeker stukjes parcours zullen zijn waar ik een soort van wind-mee moet hebben, zal het over de gehele linie toch tegen de wind in beuken zijn, dus liever niet te snel niet te veel kruit verschieten. Chiel B verschijnt nu ten tonele en hoewel ‘ie nog steeds soepel lijkt te loopt, is het tempo nu duidelijk aan inflatie onderhevig. Niet vreemd gezien het feit dat deze held op dit moment al gedurende een dikke 24 kilometer zo’n 6 Bfd op de horens heeft gehad. Ik denk nog even rustig te gaan plassen (voor de zoveelste keer), maar Maarten en Milan schreeuwen me toe dat die dekselse Chiel H met zevenmijlslaarzen in aantocht is. Ik begin aan mijn race, met begeleider Marco als steun en toeverlaat, en verwijs meteen mijn aan mijzelf gegeven advies naar de prullenbak Na drie kilometer hangt mijn tong op mijn schoenen en hijg ik tegen Marco dat het beste er al af is. Wat ben ik toch een huilebalk, denk ik er echter direct achter aan, en ik probeer de negatieve gedachten van me af te zetten, door te stoempen en te focussen op andere zaken. Zoals bijvoorbeeld op Chiel B, op wie ik – het zou triest zijn als het niet zo was – terreinwinst boek. In het voorbijgaan geeft hij me nog een bemoedigend schouderklopje; zelf ben ik helaas te veel aan het afzien om een vergelijkbare geste te maken. Fast forward. Ook de loper van het leidende koppel komt nu in rap tempo binnen bereik, daar is het beste duidelijk van af, ik kan hem bijna aanraken! Ik stort me in de miniafdeling van de dijk in Wamel, wetend dat niet veel verder mijn el salvador Milan staat te wachten. De wissel verloopt voorspoeding en Milan gaat er, samen met laatste loper van de concurrentie, als een raket van door. Ik ben behoorlijk moe maar zit desalniettemin niet veel later op de fiets.

Van Milan is inmiddels geen spoor meer te bekennen, en hoewel Jurriaan behoorlijk doortrapt, komt daar voor enkele minuten ook geen verandering in. Net wanneer Jurriaan denkt “zou ik hem dan per ongeluk ingehaald hebben?”, verschijnt Milan aan de horizon, samen met zijn opponent, en het is duidelijk dat beide doodsbang zijn om te laat te komen bij een afspraak die ze klaarblijkelijk aan de finish hebben. Hier wordt gestreden om de zege! Deelnemers aan de tien kilometer worden met groot snelheidsverschil ingehaald en zowel Milan als zijn opponent geven geen duimbreed aan elkaar toe. Net voordat Beneden-Leeuwen wordt ingedraaid, moet Milan’s tegenstander een gaatje van zo’n anderhalve meter laten vallen en ik kan een gedachte aan een equivalent van de cup met de grote oren niet onderdrukken, maar de concurrent weet zich knap te herpakken en sluit weer aan. Voorts is het puur loopervaring en niets anders die er debet aan is dat Milan niet als eerste finisht. Zijn tegenstrever weet op 300 meter vóór het vod nog een nitro’tje uit zijn reserves op te vissen en geeft er een snok aan. Op tien seconden finisht Milan als tweede, gestreden als een leeuw. Nettotijd van TeamVroem is 2 uur 47 en nog een beetje, waarmee het eerste in de klasse 7 lopers wordt, en tweede overall.img_7284

Dan is het in downtown Beneden-Leeuwen wachten op Chiel B en Henny. Janine is inmiddels ook gearriveerd en samen met de rest ziet zij een twintig minuten later superman in een – de zware omstandigheden in acht nemend – zeer respectabele 3 uur 12 finishen. img_7422Uiteraard is er even teleurstelling, maar die maakt snel plaats voor realiteitszin en niet veel later worden er weer grappen en grollen verteld, en maken de lopers onder het genot van een lekkere pils al weer nieuwe plannen. Al met al is de consensus dat het in meerdere opzichten een heel geslaagde dag was, een die wederom voor herhaling vatbaar is.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Next Post

Previous Post

1 Comment

  1. Michiel 13 september 2016

    Erg leuk geschreven Jurriaan.

Leave a Reply

© 2019 #Teamvroem

Theme by Anders Norén