#Teamvroem

Een community van hardlopers…

Een sub 3 is dat haalbaar en hoe doe je dat eigenlijk?

Alex vd Horst –  1,5 jaar geleden liep ik in Berlijn 3:05:40, een tijd ruim boven verwachting en de prognose van coach Henny Verheugen. Ik riep destijds dat een sub 3 dan op een dag ook wel moest gaan lukken.

Ondertussen ging de tijd verder en had ik met Michiel Hollander besloten om in Hamburg de nieuwe Marathon uitdaging aan te gaan. Zo geschiede het. Beide een ander doel maar een snellere finish was wel hetzelfde uitgangspunt.

De road to Hamburg was inmiddels ingeslagen. Door een heerlijke vakantie als tussenstop begon ik dit keer later met gericht trainen. In begin januari kwam ik terug uit Sri Lanka en dat zorgde ervoor dat ik niet met een zes maanden schema kon gaan trainen, zoals ik eerder wel altijd gedaan had. Iets wat voor velen misschien te lang is maar voor mij erg prettig. Met een zes maanden schema kan ik af en toe nog wat schuiven of overslaan. Hetgeen me met de vier maanden wat lastiger wordt gemaakt.

De weg die Henny deze keer had gekozen waren meer 30+ trainingen. Kortom acht duurlopen in mijn schema die meer dan 30 kilometer waren. Daarnaast kreeg ik nog drie andere trainingen per week. Niet alles liep altijd vlekkeloos en het combineren van de trainingen met werk en privé is dan ook een flink aandachtspunt en tevens leermoment geweest.

Bij de laatste duurloop, de welbekende dubbeldekker (Canova Style) was ik er ook wel klaar mee. Dit waren twee halve marathons op een dag. Daarnaast het vele eten om op gewicht te blijven kwam ook langzamerhand m’n neus uit.

Vrijdag 21 april, ik reis samen met Jacqueline af naar Hamburg. Ondertussen verzamelen steeds meer Vroemlopers zich in Hamburg om daar met elkaar aan de start van de Marathon te staan. Janine voor haar eerste, Cor voor zijn twintigste. Ieder met een eigen doel waarbij vooral veel pr’s mochten sneuvelen. Na wat gezelligheid onderling en hier en daar een hapje met alcoholvrij drankje was het een geslaagd samenzijn. Zaterdagochtend, het gezamenlijk loslopen, zorgde voor al wat meer gezonde spanning. Al moet ik zeggen dat ik er nogal erg relaxt onder voelde.  De zaterdag was voor mij verder veel rust,  een lekkere hamburger lunch met Jacqueline, Michiel, Corine, Henny en Milan.
Daarna was het gewoon veel ontspannen en de spullen voor de marathon klaarmaken op de hotelkamer.  Zaterdagavond met Jacqueline samen in het hotel gegeten omdat ik geen zin had om eruit te gaan. Daarna nog lekker even wat Netflix en toen heerlijk geslapen.

Voor ik het wist was het zondagochtend zes uur en ging mijn wekker. Klein ontbijtje gedaan en met zijn allen naar de Messe om aldaar te verzamelen voor de marathon. Jacqueline en Corine zouden Michiel en mij onderweg nog ergens komen aanmoedigen dus die gingen zelf op pad.

In het startvak stond ik met Milan. Mijn tactiek voor vandaag was met de coach besproken: Ga met de Pace groep van 3h mee. Let op dat het tempo niet teveel schommelt en zeker niet te hard gestart wordt. Klok steeds de km tijden want in het begin kan gps minder zuiver zijn. Eerste 6k is wind tegen en iets omhoog. Dat voelt zwaar aan. Geen paniek. Blijf in de luwte van de groep. Daarna lang stuk wind mee. Op 20k tot 28k weer wind schuin tegen. Ook daar blijf schuilen in de groep. Je hf zal eerste 15k niet hoger zijn dan 152-155, daarna tot 28k rond 162 en laatste blok tussen 166 en 170.

Met dit advies van coach Henny Verheugen in mijn hoofd, ging ik op pad. De sub 3 ballon in het vizier houdende. Onderweg kwam ik Chiel Brussee en Nesrine tegen, daar waar Nesrine al sneller het tempo opvoerde bleef ik waar het allemaal voor mij moest gaan gebeuren. Lange tijd heb ik met Chiel B opgelopen. Iedere zes kilometer een gel, iedere vijf km een beker water of electrolyten. Mijn lange mouwen (afgeknipte panty) konden al snel weggegooid worden en de tempratuur, de wind en snelheid voelde goed. Bij 32km kreeg ik steeds beter het ritme te pakken en even waande ik me voor de 3 uur pacer. De laatste gel kon ik nog goed verwerken bij 35km en hierop zette ik een lichte versnelling in. ZO kwam ik langzaam aan meer voor de pacer uit en hoopte ik ruimer onder de drie uur uit te komen.

Op km 39 en 40 heb ik even gevloekt, wat was het pijnlijk omhoog te rennen, ondanks dat het tempo er nog best goed in zat. Hartslag was netjes maar wat deden de spieren e.d. pijn. De laatste km ging het weer goed, ik rook nu echt de finish en keer op mijn horloge. Dit moest het gaan worden, net onder de 2:59 ging met niet meer lukken, ik had niets meer in mijn lijf de koek was op.

Daar was dan eindelijk de finish, 2:59:05 als eindtijd en letterlijk het eerste wat ik deed was kotsen over de rode loper na de finish, ik was dus diep gegaan.

Ik ben zeer tevreden met het resultaat wat ik behaald heb en ben Henny dankbaar voor de tijd en energie die hij in mij heeft gestoken. Samen met de support van Jacqueline maar ook Chiel, Corine en andere VROEMmaatjes, zorgde het ervoor dat het voor mij een onvergetelijke marathon is geworden.

Respect en felicitaties voor alle andere VROEMmaatjes die ruim hun eigen verwachtingen hebben overstegen. Veel persoonlijke records die mochten plaatsmaken voor nieuwe.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Next Post

Previous Post

8 Comments

 1. Ivo Meex 9 mei 2017

  Leuk verslag en goed gelopen! Onder de 3 uur is erg knap. Volgens mij heb ik jou in het startvak zien staan (ik herinner me de afgeknipte mouwen en het shirtje van Team Vroem. Leuk ook om te zien dat er nog meer Nederlanders liepen in Hamburg.

 2. Esther 28 april 2017

  Geweldig Alex, super gelopen, proficiat!

 3. Eric 27 april 2017

  Zeer knap zo snel als jij je de laatste jaren hebt ontwikkeld. Kei- en keihard voor gewerkt. Heel mooie beloning in Hamburg. Gefeliciteerd!

 4. Harmen 26 april 2017

  Goed gedaan hoor, chapeau!

 5. Ruben 25 april 2017

  Klasse gedaan Alex, op naar het volgende PR…;)

 6. Ron 25 april 2017

  Geweldig Alex, we hebben op strava en Facebook kunnen zien dat je er hard voor gewerkt hebt dus zeker verdiend.

  Ik hoop zelf ook ooit eens onder de 3 uit te komen (nu 3:10) Maar zo diep als jij ging moet ik nog leren.

  Geniet nog maar even van het PR; voor dat je het weet wil je met Nesrine meekunnen 😉

 7. Tiny Vd Horst 25 april 2017

  Wat een mooi verhaal en super dat je ook dit weer hebt gepresteerd ??

 8. Cor Ruigendijk 25 april 2017

  Wat een mooie prestatie Alex en ook een leuk stukje om te lezen. Geniet nog maar lekker na.

Leave a Reply

© 2019 #Teamvroem

Theme by Anders Norén