#Teamvroem

Een community van hardlopers…

Two Oceans Marathon

Marco Vet- Op Paaszaterdag vond in Kaapstad de Two Oceans Marathon plaats. Astrid en ik hebben eraan meegedaan. Het is eigenlijk een ultramarathon van in totaal 56 km. Korte samenvatting: fantastisch evenement, zeker overwegen als je de afstand aandurft. En die is volgens mij met een goede basis en extra duurtraining prima haalbaar – 42 km. hoeft dus geen harde grens te zijn.

De route is heel fraai, vanuit Kaapstad een soort hoefijzer naar het zuiden waarbij je – de naam zegt het al – twee oceanen passeert. Eerst loop je langs de Indische Oceaan, mooi maar niet zeer spectaculair. Na een doorsteek kom je bij de Atlantische Oceaan. Daar klim je (vanaf 30 km.) naar Chapman’s Peak, langs een fantastisch spectaculaire kustweg die hoog boven de zee gaat. Dan volgt een mooie afdaling naar Hout Bay, en bij het marathonpunt begint de tweede klim – naar Constantia Nek, die is korter maar hoger en steiler. Na de top volgt er nog 10km. afdaling door een bos naar de finish.

De uitdaging zit hem in de afstand, maar ook in de twee klimmen en vooral de afdalingen. Die slaan natuurlijk in je bovenbenen. Vooral de tweede afdaling is ronduit pijnlijk, na twee eerdere klimmen en een afdaling. De afstand kon ik prima aan, ook het klimmen ging best goed, maar de lange afdalingen zijn hier eigenlijk niet te trainen en dat merk je.

Organisatie is erg goed, om de 2,5 km. verzorging met water, sportdrank, cola en soms bananen en gekookte aardappel (!) – koolhydraten en zout. Ik had zelf drie gelletjes bij me en dat werkte prima.

Mooie sfeer, start ’s morgens vroeg om kwart voor zeven. Zuid Afrikanen in allerlei kleuren, 11.000 deelnemers aan de ultraloop. Duurlopen is daar echt een way of life. Velen lopen deze race jaarlijks, en sommigen doen hem als opwarmertje voor de Comrades marathon – 90 km, dat wordt daar gezien als het echte werk…

Het was een redelijk warme dag (>20 graden), maar door de vroege start heb je daar niet zo veel last van. De kunst is om de eerste 30 km. op reserve te lopen, en daarna de Chapman’s Peak ook zo zuinig mogelijk te doen. Het echte werk begint volgens de ervaren lopers pas op het marathonpunt. Dus eigenlijk zoals je een marathon aanvliegt (32 rustig, 10 wedstrijd) is dat hier 42 rustig en 14 wedstrijd. Dat bleek een goede tip. Samen met mijn loopmaat Paul Barnhoorn ben ik zeer rustig gestart, en inderdaad werd het pas vanaf 42 km. echt zwaar. Op het laatste deel kon ik nog vrij veel lopers oprapen.
Mijn tijd was bruto 4.24, netto nog iets sneller. Daarmee liep ik redelijk voorin mee (ongeveer 300e plaats), hoewel uiteraard ver verwijderd van de echte top. Mijn doel was onder de 4.30 en dat is dus prima gelukt. Astrid liep 5.52 en haalde daar ook het doel (onder de 6.00) goed mee.

Na de race ruim twee dagen veel pijn in de benen, moeite met trap af etc. Daarna eigenlijk snel hersteld. We hebben er nog een paar dagen aan vast geplakt en de mooie omgeving verkend.
Daarbij ook nog de Tafelberg beklommen – dat ging met de benen nog net wel, maar we zijn toch maar met de kabelbaan omlaag gegaan.

Ik heb 3 maanden gericht getraind vanuit al wel een stevige basis. Veel lang en langzaam duurwerk (duurlopen tot 3,5 uur), maar ook met lange tempo’s en soms wat heuveltraining. Wij waren er met een groep loopvrienden (“Illegals”) wat ook heel gezellig was. Twee daarvan konden helaas niet starten vanwege een plotseling opspelende blessure bij de een en een voorhoofdsholte onsteking bij de ander. De overigen hebben de tocht volbracht. Er is trouwens ook een halve marathon (daar doen ook nog eens 16.000 mensen aan mee) en een boeiende trailrun die een dag eerder wordt verlopen.

Samenvattend: voor de echte lange-afstandlopers een ‘bucket list’ evenement. En Kaapstad is wel ver vliegen, maar doordat er geen tijdverschil is komt dat niet zo hard aan. Wij waren er een kleine week, en dat was een heerlijk tripje. Natuurlijk namen sommige anderen de kans waar om er een vakantie aan vast te plakken. Dat zat er voor ons niet in, maar we zijn vast van plan nog eens terug te gaan.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Next Post

Previous Post

1 Comment

  1. Michiel Brussee 30 april 2017

    Mooi verslag Marco.
    De Two Oceans staat al langer op ons lijstje en gaan Janine en ik zeker eens lopen.

Leave a Reply

© 2019 #Teamvroem

Theme by Anders Norén